„Így kellene megtalálni saját magunkat. Én és ÉN együtt.
Az egónak megtalálni a helyét, és együttműködni azzal a fénnyel, ami minden érző lény sajátja.
Nem lehet legyőzni, megsemmisíteni, de talán nem is kell. Meg kell tanítani együttműködni.”

7 hónap


Azt mondják azokra a pillanatokra tudunk sok-sok évvel később is tisztán visszaemlékezni, amikor valóban jelen voltunk. Nem emlékszünk – legyünk őszinték már 5 perccel később sem- arra a pillanatra, amikor beléptünk a múlt heti vásárláskor a pláza ajtaján. Nem, mert fejben máshol jártunk, nem arra figyeltünk, hogy akkor és ott éppen mi történik.

Emlékszünk viszont gyermekkorunk körhintájára. Emlékszünk, mert akkor és ott körhintáztunk. Nem a család problémáin agyaltunk, nem a holnapi ebéden törtük a fejünket, hanem önfeledten kacagtunk, ott voltunk a szónak minden értelmében és körhintáztunk. Milyen érdekes, hogy gyerekként ezen a körhintán a lovat és a hintót vesszük észre, a jókedvet és a nevetést. Felnőttként ugyanitt csak azt látjuk, hogy milyen gagyi, hol mi van megragasztva, hol pattogott már le a festék… A lovat és a hintót nem látjuk.

Tisztán emlékszem a pillanatra, amikor elvesztettem. Apaként, emberként nem lehet nem emlékezni, mert nem lehetett nem jelen lenni. Az orvos kiküldött, de bennmaradtam. Nem hagyhattam egyedül. Ő picike volt, le kellett fogni. Kiabált. A szemembe nézett, én vissza. Sírtunk. Tőlem várt segítséget, de én lefogni segítettem, nem szabadulni. Minden szívdobbanásra emlékszem. Nem tudom hol mi volt megragasztva az orvosi szobában, nem tudom hol volt lepattogva a festék. De emlékszem a szemére, érzem, ahogy folyik a könny az arcomon és hallom a hangját. Cserben hagytam.

Ma 7 hónapja nem beszélünk. Nyilván nem emiatt az élmény miatt. De ha ma a szemembe nézne, én visszanéznék. Sírnék. Nem várna tőlem segítséget, én viszont szabadulni szeretnék. De megint emlékeznék minden szívdobbanásra.  Nem tudnám mi hol van megragasztva körülöttem, nem venném észre hol van lepattogva a festék. De emlékeznék a szemére, ahogy könny folyik az arcomon és hallanám a hangját. És megint azt érezné: cserben hagytam.


7koznapiego: 2017-10-13 11:19:08
Bejelentkezés