„Így kellene megtalálni saját magunkat. Én és ÉN együtt.
Az egónak megtalálni a helyét, és együttműködni azzal a fénnyel, ami minden érző lény sajátja.
Nem lehet legyőzni, megsemmisíteni, de talán nem is kell. Meg kell tanítani együttműködni.”

Múlt idézés, jelenlét, jövő látás


Mielőtt tudatosan elkezdenénk spirituális gondolkodásunk fejlesztésével foglalkozni, korábbi tetteink és hozzáállásunk függvényében állunk a belátás és megértés mikéntjével. Tesszük dolgunkat de nem, vagy legalábbis nem mindig értjük, hogy mi is történik valójában. Félünk kiabáló főnökünktől, nem értjük miért teszi, pedig valójában nem is egy agresszív akarnok. Bosszankodunk rosszalkodó gyermekünk miatt, pedig csak a figyelmünkre vágyik. Szégyeljük alkoholista szüleinket, pedig nem rossz emberek, csak ők egy másfajta függéstől nem tudnak szabadulni.

Mikor elkezdünk tudatosan spirituális gondolkodásunk fejlesztésével foglalkozni, elkezdjük megérteni múltunkat. Felismerjük hibáinkat, közelebb kerülünk a körülöttünk élőkkel való együttérzéshez, felfedezzük saját és a mások cselekedeteihez tartozó ok-okozati összefüggéseket. De a jelenlét és éberség hiányának okán újra és újra úgy cselekszünk, hogy nem vesszük észre mi is történik valójában. Utólag azonban megértjük kit mi vezérelt, ki miért tett meg bizonyos dolgokat és miért is kellett ezeknek az eseményeknek megtörténni velünk.

Azonban ahogy fejlődünk elkezdenek lecsökkenni a tettek és azok megértése közt eltelt időtartamok. Már nem évtizedekkel később értjük meg miért féltékeny a párunk, hanem már a megnyilatkozást követő napokban, saját kezdeti indulatainkat legyőzve ismerjük fel az ő szorongását, önbizalomhiányát. Nem kell éveknek eltelni, hogy feldolgozzuk munkahelyünk elvesztését, elég néhány óra, és tudjuk, jobb nem is történhetett volna velünk.

Kellő gyakorlás és fejlődés mellett, elérjük a jelenlét azon fokát, amikor már nem kell semennyi idő ahhoz, hogy azt lássuk, ami valójában történik. Nincs szükség kérdésfeltevésekre, hogy átlássuk a helyzetet, vagy hogy annak lássuk a dolgokat amik, hanem azonnal, a történéssel egyszerre érkezik a megértés is. Nem telik el idő, hiszen nincs rá szükség. Ott vagyunk, azt látjuk ami valójában van.

De ha ezt az időtartamot az évtizednyi - ne adj Isten több életnyi - hosszúságról a nulláig lehet csökkenteni, akkor mi történik, ha ennél tovább fejlesztjük tudatunkat és képességeinket? Megtörténhet e a megértés hamarabb, mint ahogy maga a cselekedet? Láthatjuk e előre azokat az összefüggéseket, amik még meg sem történtek? Érthejük e, hogy mi miért fog történni  és annak mi lesz a következménye úgy, hogy az még most van kialakulóban? És vajon azzal, hogy ha előre értjük, előre látjuk, megváltoztatjuk e annak minőségét? Tudjuk e az íly módon érzékelt jövőt jól használni?

Sajnos csak a kérdések feltevéséig jutottam. Ha kellő mennyiséget gyakorlok, talán eljutok addig, hogy előre értsem, tudjam a válaszokat. Addig is marad a felkészülés...


7koznapiego: 2017-06-07 11:20:13
Bejelentkezés