„Így kellene megtalálni saját magunkat. Én és ÉN együtt.
Az egónak megtalálni a helyét, és együttműködni azzal a fénnyel, ami minden érző lény sajátja.
Nem lehet legyőzni, megsemmisíteni, de talán nem is kell. Meg kell tanítani együttműködni.”

Mindennapi spiritualitás


Nyilván neked is van számtalan ismerősöd, barátod, rokonod, vagy családtagod, aki megpróbál elmélyülni a spirituális élet bugyraiban. Talán Te magad is próbálkozol.  Én is ide sorolom magam. Mindannyian felveszünk új szokásokat, leteszünk régieket, próbálunk odafigyelni magunkra, ha már a spirituális misztérium részeivé akarunk válni.

Csakhogy már itt, a kezdet kezdetén elkövetünk egy olyan hibát, amit aztán később rendkívül nehéz kijavítani. Már ha észrevesszük egyáltalán ezt a hibát. Mégpedig azt, hogy úgy gondoljuk, a spirituális élet, az egy különálló valami. Valami, ami egy zárt ajtó mögött zajlik, és most akarunk oda belépni. Bizonyos értelemben véve ez lehet igaz, hiszen maguk a tanítások gyakran el vannak zárva a hétköznapi lét elől és valóban be kell nyitnunk egy ajtón, hogy megkaphassuk őket. Csakhogy az élet, a spirituális tanítások alkalmazása, az ajtónak azon a felén történik, amelyiken még a tanítások előtt voltunk.

Biztos tapasztaltad már, hogy hosszabb-rövidebb ideje gyakorló tanuló a tanfolyamokon, vagy a Mester közelében a legalázatosabb valaki, akit a Föld hordott a hátán, mindenkit előre enged az ajtónál és készséggel segít mindenben. Amikor meg a nem spirituális életét éli, akkor ez valahogy elmúlik. Előtör az egója, fontosnak érzi kommunikálni, hogy milyen fokozatokat és meghatalmazásokat ért már el, vagy éppen mindenkit bírál és kizökkenthetetlenné válik saját nézőpontjából. Neki két élete van. Egy spirituális és egy hétköznapi.

Hiszem, hogy nincs spirituális és hétköznapi élet. A kettő egy. Vagy legalábbis meg kell találnunk a módját, hogy a mindennapokban is megtaláljuk a spirituális kihívást. Mi más lenne a cél – na jó, a megvilágosodás – ha nem az, hogy pont a mindennapokban tudjuk alkalmazni azt, amit magunkévá teszünk a tanulások alkalmával? Értsük meg, hogy szükségünk van a munkahelyi ártalmakra, a sárga csekkre, szerelmünk féltékenységére és megannyi más apró problémára. Ezen gyakorlás legalább annyira fontos, mint a napi meditáció, vagy leborulás gyakorlása. Ez az út vezet minket a megértés felé, ezek a kérdések és a rájuk adott válaszok segítik a megértést és így végső soron a megvilágosodást.


7koznapiego: 2017-01-16 21:04:37
Bejelentkezés